• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom 6 questions. All the information you need is in Adobe Lightroom 6 - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. When you upgrade to subscription, there's also a Lightroom Classic version available.

Using Smart Collections with FotoMagico Pro

Joined
Nov 26, 2015
Messages
37
Location
Arizona, USA
Lightroom Experience
Beginner
I'm using Lr CC 2015.12 and just purchased FotoMagico 5.4.3 Pro.

In FM, I can see the Lr library, no problem. I can also see all my "standard" Lr collections, and the images they contain. However, I cannot see any "smart" Lr collections, or the images they contain! I see the collection sets that contain the smart collections - but not the smart collections themselves, or their images.

I even created 1:1 previews in Lr for the images I want to pull into FM - it didn't help.

I realize that I can export the desired images from Lr, then drag them into FM - but then what's the point of FM's "Lightroom" library section in the Image Browser?

I really hope there is something I can do to allow FM to pull images from Lr Smart Collections!
 
Joined
Oct 8, 2007
Messages
5,465
Location
London
Lightroom Experience
Power User
It's probably a question for FM, Jim. LR doesn't expose its contents to third party apps, whatever this Image Browser may be. If FM integrate with LR via LR's SDK, they should be able to access images in SCs. If they use some other means, that's their software and not LR.

But you could just create collections to shadow the smart collections.

John
 
Joined
Nov 26, 2015
Messages
37
Location
Arizona, USA
Lightroom Experience
Beginner
Thanks, John. I posted a similar inquiry in the FM forum, but they don't seem to be nearly as active as here.

I don't know if FM uses the Lr SDK, but I understand your point. I'll try to find out.

Yes, I've created a standard collection, as you suggested. I'm hoping that manual step won't be needed in the long run.

Thanks,

Jim
 
Joined
Jul 2, 2015
Messages
10,107
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
I'm using Lr CC 2015.12 and just purchased FotoMagico 5.4.3 Pro.

In FM, I can see the Lr library, no problem. I can also see all my "standard" Lr collections, and the images they contain. However, I cannot see any "smart" Lr collections, or the images they contain! I see the collection sets that contain the smart collections - but not the smart collections themselves, or their images.

I even created 1:1 previews in Lr for the images I want to pull into FM - it didn't help.

I realize that I can export the desired images from Lr, then drag them into FM - but then what's the point of FM's "Lightroom" library section in the Image Browser?

I really hope there is something I can do to allow FM to pull images from Lr Smart Collections!
The explanation is probably that smart collections do not really contain images. They are stored queries, so the query has to be carried out before there is some content. FM can look inside the catalog, but it can't perform the query and so it can't display he contents of smart collections.
 

rob211

Senior Member
Joined
Mar 17, 2014
Messages
1,115
Location
Walnut Creek, CA USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
FM uses a framework called iMedia.framework, iMedia Browser from Karelia makes browsing media files easy. It cannot access smart collections (HoudahGeo uses it as well, and others). It can, however, access static collections, so turn your smart collection into a static one before using FM if you want to access those images in Lr via that framework.
 
Joined
Oct 8, 2007
Messages
5,465
Location
London
Lightroom Experience
Power User
That rings a bell, Rob. I had noticed it in HoudahGeo years ago and recall it was tapping into the Mac Media Browser, after which my interest ended! So I guess Karelia is your next step, Jim.

John
 
Top