• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • The February 2020 Lightroom updates are now available. Lightroom Classic has a brand new Defaults system, the ability to set a specific monitor for the secondary window and PSB format support. Lightroom (cloud-based service) has the ability to import presets on Android, DNG export and Split View support on iPadOS. The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes.

Upgrade Problems

jgwalter

John G. Walter
Joined
Feb 15, 2013
Messages
59
Location
Washington, DC
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Cloud Service
Lightroom Version
The latest, I think
Operating System
macOS 10.13 High Sierra
Apparently, my LR Classic was upgraded recently? Now, when I try to open it, I get the message that the catalog needs to be upgraded.

I say OK, but quickly an error message appears, and then a prompt to choose another catalog. I read the notes, and it suggests that a lock file still exists, which it does, until I quit the program, then it disappears. In any event, the process fails, and changing to any other catalog does not work either.

Screen Shot 2019-11-17 at 8.14.30 PM.png
Screen Shot 2019-11-17 at 8.09.42 PM.png
 
Joined
Sep 29, 2007
Messages
22,219
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service

jgwalter

John G. Walter
Joined
Feb 15, 2013
Messages
59
Location
Washington, DC
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Cloud Service
Zip up the catalog (pre-upgrade version, without the -2, just the lrcat bit) and use www.wetransfer.com to send it to [email protected] and I'll take a look for you.

Thank you. I'll hold off for a bit, as I've walked back the app to the previous version, and the catalog seems to load fine. I'm letting it synchronize and settle a bit before I attempt a new upgrade.
 

jgwalter

John G. Walter
Joined
Feb 15, 2013
Messages
59
Location
Washington, DC
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Cloud Service
Zip up the catalog (pre-upgrade version, without the -2, just the lrcat bit) and use www.wetransfer.com to send it to [email protected] and I'll take a look for you.
I had hoped I didn't need to do this. But, thank you for your help.

I sent the file to you via the link that you provided.

The catalog would not upgrade as I described above. I did get it to work by uninstalling ver. 9, and reinstalling the previous version of the app. It worked perfectly and seems to be intact. Upon trying it again with a new install of version 9, still no luck.

John
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
I had hoped I didn't need to do this. But, thank you for your help.

I sent the file to you via the link that you provided.

The catalog would not upgrade as I described above. I did get it to work by uninstalling ver. 9, and reinstalling the previous version of the app. It worked perfectly and seems to be intact. Upon trying it again with a new install of version 9, still no luck.

John
Hi John

Just sent back to you via WeTransfer. You should get a link to download. The new catalog is the same original name with -2 after (as is the standard as you'll know)

We're pleased it worked!
 

jgwalter

John G. Walter
Joined
Feb 15, 2013
Messages
59
Location
Washington, DC
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Cloud Service
Hi John

Just sent back to you via WeTransfer. You should get a link to download. The new catalog is the same original name with -2 after (as is the standard as you'll know)

We're pleased it worked!

Paul,

Thank you very much for the quick response and help.

I just downloaded the file, unzipped it, and opened it with ver. 9. It produced the same internal error message as above but did open and appears to be OK after a quick glance. Opening it a second time did not produce that error.

However, what do I do about the preview files? It produced brand new and empty preview files. How do I link the old ones, if that is even possible?

John
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Hi John

Personally I'd suggest remove (as in move them to a completely different folder for the moment) the Preview files (with Lr Shut) then open and build previews. Maybe they had some form of corruption. Moving the old ones temporarily means there's a route back while proving the new ones.
 

jgwalter

John G. Walter
Joined
Feb 15, 2013
Messages
59
Location
Washington, DC
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Cloud Service
Hi John

Personally I'd suggest remove (as in move them to a completely different folder for the moment) the Preview files (with Lr Shut) then open and build previews. Maybe they had some form of corruption. Moving the old ones temporarily means there's a route back while proving the new ones.
Paul.... I was afraid you were going to say that. But, I guess it makes the best sense?

I've moved my old files to a "old 8.4.1" folder. I guess after a while, I can just delete it? What do you suggest about renaming the new data files to the old name, eliminating the -2? On one hand, it is just a cosmetic change, but on the other, I suppose keeping it makes more sense, identifying it as a new upgrade.
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
I usually rename mine once things have settled (like I have backups for a time anyway, but after a few days things have moved on in the catalog!)

If you have a ton of previews, then I'd suggest kick off the preview build last thing at night. Or just build the essential ones initially (current year for example)
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Similar problems for me. Tried to move to LR9, catalog upgrade appeared to work, LR starts up but never gets beyond the start-up screen. Crash report window comes up and is submitted. The upgraded catalog is there when I look in the file manager. Tried repeated de-installation and re-installation of LR9, Tried selecting back-up catalogs for the upgrade but the same every time - new catalog with the name expected but crashes on starting. Had to revert to 8.4.1 and an old catalog. Particularly infuriating that the old catalog is wiped out in the upgrade process, and so is the existing version of LR. Epic fail by Adobe.
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Particularly infuriating that the old catalog is wiped out in the upgrade process, and so is the existing version of LR.
Can you explain more? That's definitely not the correct behavior, the old catalog should be left intact. What's left in the actual folder when you look in Explorer / Finder? Should be the old catalog and the new one with -2 after. If not it's something that needs reporting.
 
Joined
Sep 29, 2007
Messages
22,219
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
I'm not quite sure what you mean by "the old catalog is wiped out in the upgrade process". That sounds like something we can help you with.

A crash on startup sounds like the graphics card driver needs updating.
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Can you explain more? That's definitely not the correct behavior, the old catalog should be left intact. What's left in the actual folder when you look in Explorer / Finder? Should be the old catalog and the new one with -2 after. If not it's something that needs reporting.
Can you explain more? That's definitely not the correct behavior, the old catalog should be left intact. What's left in the actual folder when you look in Explorer / Finder? Should be the old catalog and the new one with -2 after. If not it's something that needs reporting.
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Having read the update instructions, I knew that the old catalog was supposed to remain. It was definitely erased. Could that be because it already had the suffix-2? Can't recall now why it had that. The new catalog - which won't launch - has the suffix -2-2. When I tried again with an older catalog back-up, the original was deleted again, and the new catalog is -2-3. As far as the graphics card is concerned, I update it a few days ago, but the most recent driver is 2017. It's an nvidia quaddro 600.
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Having read the update instructions, I knew that the old catalog was supposed to remain. It was definitely erased. Could that be because it already had the suffix-2? Can't recall now why it had that. The new catalog - which won't launch - has the suffix -2-2. When I tried again with an older catalog back-up, the original was deleted again, and the new catalog is -2-3. As far as the graphics card is concerned, I update it a few days ago, but the most recent driver is 2017. It's an nvidia quaddro 600.
Okay, I just tested and no, even if the old catalog is -2 is still remains (on my testing of it, not disputing what happened at yours)

You're welcome to send us a copy of the catalog(s) for us to test - perhaps an 8.4 one and a converted one?

Zip up the catalog ( just the lrcat bit) and use www.wetransfer.com to send it to [email protected] and we'll take a look for you.
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Okay, I just tested and no, even if the old catalog is -2 is still remains (on my testing of it, not disputing what happened at yours)

You're welcome to send us a copy of the catalog(s) for us to test - perhaps an 8.4 one and a converted one?

Zip up the catalog ( just the lrcat bit) and use www.wetransfer.com to send it to [email protected] and we'll take a look for you.
That's very kind. Will do as you suggest once I have brained out how to make a zip file. I really appreciate the support.
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Okay, I just tested and no, even if the old catalog is -2 is still remains (on my testing of it, not disputing what happened at yours)

You're welcome to send us a copy of the catalog(s) for us to test - perhaps an 8.4 one and a converted one?

Zip up the catalog ( just the lrcat bit) and use www.wetransfer.com to send it to [email protected] and we'll take a look for you.
That's very kind. Will do as you suggest once I have brained out how to make a zip file. I really appreciate the support.
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
542
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Okay, so interesting news. The converted catalog opens just fine for me. I did also, out of interest, try converting the 8.4.1 catalog, which also converted fine (and left the old catalog there too)

So, a few suggestions to try:

- reset Preferences (hold Alt + Shift when you start Lightroom) in case there's corruption there
- create a new catalog (call it test for example) and see if that works (I suspect not as the current catalogs seem fine)
- check your graphics card driver is up-to-date

Let us know what the results are and we'll try further!
 

DebS

New Member
Joined
Jul 17, 2014
Messages
19
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
I updated Lightroom Classic today (Nov 23) and got the message about needing to update the catalog. I clicked okay and LR updated but it does not see any catalog! I cannot navigate to my hard drive or find any photos. Now I probably complicated matters because I found a Lightroom Queen instruction on re-naming my catalog. I had developed a catalog with a bunch of -2-2-2, so I renamed to Catalog.lrcat and Catalog Previews.lrdata. I tried reverting to the old names but it seems since it did not find the catalogs when I updated it is not finding the catalog now. Any help?
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Done!! T'eh jeant, as we say i Manx
Okay, so interesting news. The converted catalog opens just fine for me. I did also, out of interest, try converting the 8.4.1 catalog, which also converted fine (and left the old catalog there too)

So, a few suggestions to try:

- reset Preferences (hold Alt + Shift when you start Lightroom) in case there's corruption there
- create a new catalog (call it test for example) and see if that works (I suspect not as the current catalogs seem fine)
- check your graphics card driver is up-to-date

Let us know what the results are and we'll try further!
I may have discovered the solution. For unknown reasons my PC will now only run certain programs when I right-click and run as an administrator, even though I am in an administrator account. Just double-clicked on the LR8.4.1 icon and got the start-up screen and then the crash report. Starts fine from a right-click administrator. When I had the problems afterdownloading LR9, I started it from the update screen rather than from the icon. I don't recall starting it from the icon on subsequent downloads, and every time got the start-up screen and the crash report. I think I need to download LR9 again and try running it from a right-click as administrator. Hope this makes sense - I would be very grateful for your comments before I actually do this . I'm slightly nervous after the last time!
 
Joined
Jul 2, 2015
Messages
9,486
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
I updated Lightroom Classic today (Nov 23) and got the message about needing to update the catalog. I clicked okay and LR updated but it does not see any catalog! I cannot navigate to my hard drive or find any photos. Now I probably complicated matters because I found a Lightroom Queen instruction on re-naming my catalog. I had developed a catalog with a bunch of -2-2-2, so I renamed to Catalog.lrcat and Catalog Previews.lrdata. I tried reverting to the old names but it seems since it did not find the catalogs when I updated it is not finding the catalog now. Any help?
Just double-click on the upgraded and renamed catalog file. That will launch Lightroom with the correct catalog. You should only have to do this once, but to make sure go to the Preferences - General tab and check that 'Most recent catalog' is selected as the catalog to load.
 
Joined
Jan 16, 2010
Messages
64
Location
Isle of Man
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Okay, so interesting news. The converted catalog opens just fine for me. I did also, out of interest, try converting the 8.4.1 catalog, which also converted fine (and left the old catalog there too)

So, a few suggestions to try:

- reset Preferences (hold Alt + Shift when you start Lightroom) in case there's corruption there
- create a new catalog (call it test for example) and see if that works (I suspect not as the current catalogs seem fine)
- check your graphics card driver is up-to-date

Let us know what the results are and we'll try further!
Paul - at my wits end. I've done all the things you suggest. Graphics card driver up to date, preferences reset. LR8.4.1 running fine from start menu as administrator. Download LR9 - program is there (see progs. jpg). "Update catalog" runs, updated catalog -2-2 is there at correct location, original -2 is still there (see files.jpg). If I try to start LR from here by double-clicking on the file, I get the message that it is too new (see cat-2-2.jpg). If I try to run it from the start menu, I get prompted to produce another new upgrade catalog -2-3 (see start.jpg). I know from your previous efforts that the catalogs are fine, the program is there - what else can I do?

progs.JPG

files.JPG
cat-2-2.JPG

start.JPG
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,194
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
The message that your catalogue is too new means that your Mac is still opening your previous version of LR, not Version 9. I don't have a Mac, but there must be a way in your OS to specify what program runs when you double-click on a .lrcat file.
 
Joined
Feb 1, 2010
Messages
12,006
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Open the Adobe Creative Cloud desktop app to see which versions of Lightroom it thinks are installed. If you see Lightroom Classic v9.0 listed, click on the "Open" button. That way we know your system is starting the correct version. If it issues the same "Need to upgrade the catalog" message, click on "Choose a Different Catalog" then navigate to the "2-2" catalog to see if that opens OK. If it does, open the Preferences>General tab and adjust the "Default Catalog" settings to ensure the correct catalog is opened in future.
 
Top