• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • It's Lightroom update time again! New cameras (including the Canon R5/R6), lens profiles and bug fixes, and the ability to disable built-in lens corrections for specific new cameras. Here's the usual list

Catalogs "Unexpected error opening catalog". What is the issue?

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Lightroom Version
Lightroom Classic version: 8.4
Operating System
macOS 10.14 Mojave
I am running Lr Classic. "8.4 Release" on Mac Mojave Version 10.14.6.

My catalog that has all of my pictures, and that I have always used on a daily basis, will not open and giving me the error: "Unexpected error opening catalog".

What is the issue?!
 

Attachments

Joined
Jun 20, 2009
Messages
16,485
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
The catalog file is a collection of related and integrated tables. If the file does not get closed properly, the proper integration could be lost and the message that you get could look something like this.
There are several options at this point. The first involves using one of your most recent backups.
If you can locate one, we can work at replacing the non working master catalog with the backup.
How recent is your backup and how much work in LR have you done since that backup?
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
The catalog file is a collection of related and integrated tables. If the file does not get closed properly, the proper integration could be lost and the message that you get could look something like this.
There are several options at this point. The first involves using one of your most recent backups.
If you can locate one, we can work at replacing the non working master catalog with the backup.
How recent is your backup and how much work in LR have you done since that backup?
Unfortunately, my most recent backup is 1 month ago. A pretty decent amount of work has been done. So ideally, I could get my primary catalog working. I'm not sure if it helps, but below is an image including the location of my Primary and most recent Backup.
 

Attachments

Joined
Jun 20, 2009
Messages
16,485
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Let's keep that option open and look at an alternative. Victoria has a contact with a programming type from Adobe that has been able to recover some LR catalog files. Let's see if she will come on here and give you directions on how to send her the file.
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Let's keep that option open and look at an alternative. Victoria has a contact with a programming type from Adobe that has been able to recover some LR catalog files. Let's see if she will come on here and give you directions on how to send her the file.
OK great. Thanks for the info. @Victoria Bampton, any thoughts?
 
Joined
Jun 20, 2009
Messages
16,485
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Thanks for finding that old post. Same error but different OS and LR version. You are on the latest version of LR Did you recently upgrade to 8.4 and after you did the upgrade were you able to open the LR catalog without getting this error?
 
Joined
Sep 29, 2007
Messages
22,660
Location
Isle of Wight, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
There seems to be a bug in 8.4 that is throwing errors trying to open some catalogs - but it's only some catalogs. Adobe's still looking for a pattern. So, as Paul said, roll back to 8.3.1 and see if that does the trick. If it does, you've done the right thing by reporting it Lightroom Classic: Unexpected error opening catalog on macOS | Photoshop Family Customer Community. It may also be linked to this issue Lightroom Classic 8.4: Hanging on launch (Mac 10.14.6) | Photoshop Family Customer Community
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
This might be trivial, but how do I safely roll back version to 8.3.1 as you mention?
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
830
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
No, it's a good question. So:

- Select the version you want to roll back from in the CC App (the one that says v 8.4)
- Click the disclosure arrow to the right of Open
- Click Manage and the options of Uninstall or Other Versions will be offered. Select Other Versions.
- Go back to the version immediately previous (assumes things worked fine until the latest update) so select 8.3.1 Install. This will overwrite the current version with the previous one.

Hope that helps, but of course say if you need further guidance!
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
I am using Classic not CC. Does this change your directions above?


Update: very similar process as above, just for Classic :)
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Hey folks, was really hoping the roll back to 8.3.1 would help but, unfortunately, still getting the same error...
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
If we get on the topic of the Logitech plug-in being an issue, it doesn't look like I have it installed. Plug-ins below:

12940
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
@clee01l Thanks for following up. Regarding "After you did the upgrade were you able to open the LR catalog without getting this error?", I believe the answer is yes. I am unsure when my version updated to 8.4 as my Lr was on "auto-update" so, I'm unsure when that happened. With that said, I was actively using Lr without issue 7 or so days ago or.
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,310
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Sometimes resetting your Lightroom preferences helps solve odd problems.

 
Joined
Sep 29, 2007
Messages
22,660
Location
Isle of Wight, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
If you want to zip up the catalog and use www.wetransfer.com to send it to me (uploads AT lightroomqueen DOT com), I'll see if it opens here. That'll rule out a bunch of stuff on your computer in one fell swoop and determine whether it's really the catalog or something else.
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,310
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Would hate to lose some crucial settings that I couldn't get back.
That's covered in the post I linked. You can always set your preferences to whatever you want.
 

hbwilliams22

Member
Joined
Aug 22, 2019
Messages
52
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
If you want to zip up the catalog and use www.wetransfer.com to send it to me (uploads AT lightroomqueen DOT com), I'll see if it opens here. That'll rule out a bunch of stuff on your computer in one fell swoop and determine whether it's really the catalog or something else.
OK great. I just sent my zipped catalog through wetransfer.com. Thank you for taking a look!
 
Joined
Jun 20, 2009
Messages
16,485
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
You could rename your preferences file to force LR to create a new one. If it does not solve the problem, you can replace the new Preference file with the old and not loose anything. I'd recommend doing this while waiting on the results from Victoria. If you need to do work on new images, I'd suggest creating a new empty catalog for the new imports. you can merge this catalog into the master catalog when you get the problem resolved with the master catalog.
Also while you are waiting, make a copy go the master catalog that you sent to Victoria and set it aside. This will preserve a "snapshot" of where everything was before you encountered the error.
 
Top