Splash Screen Folder location in 8.1

Joined
Jan 13, 2019
Messages
2
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
#1
Lightroom Version
8.1
Operating System
macOS 10.14 Mojave
Hello, everyone, I'm new here!
Has anyone successfully located, and used this in 8.1 yet?
 
Joined
Nov 27, 2013
Messages
1,011
Location
Queensland
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
#2
Yes, I (sometimes) use my own Splash image on Desktop and Laptop- both with Classic v8.1 in Windows-10

Copy any suitable image ( preferably a .PNG ? ) into the {Splash Screen} folder-
In Windows that is- C:\Users\YourName\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Splash Screen
In a Mac- Macintosh HD / Users / [your username] / Library / Application Support / Adobe / Lightroom / Splash Screen
If this folder does not exist- Create a 'New Folder' and name it {Splash Screen}

Turn the Splash screen on/off with the option in Preferences.
To restore to the Adobe default Splash- delete your image from the folder.
1547402712028.png


My Splash Screen image is 900x550pixels PNG.

ScreenShot089.jpg
 
Joined
Jan 13, 2019
Messages
2
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
#3
Hello, everyone, I'm new here!
Has anyone successfully located, and used this in 8.1 yet?
Thank u, I-See-Light,
Mojave file str. (presently 10.14.2) has changed, and I've appended a screenshot below. I added the "SplashScreen" folder u see in the graphic, as well as placed a .png pic inside it. However, even after backup, quit LR., and Restart computer all done, - still no joy!
H.
 

Attachments

Joined
Nov 27, 2013
Messages
1,011
Location
Queensland
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
#4
The folder {Splash Screen} (with a space in the name) should be contained within the {Lightroom} folder along with Preset and template folders.

Splash.jpg



Cannot recall if the Preferences option to [Store Presets with Catalog] will make a difference!!!
I will have to research that.
Ah ha!! Found the link where I learned the details-
Customize your Lightroom 5 Splash Screen
 
Last edited:

Bart

New Member
Joined
Sep 1, 2009
Messages
2
Location
Leawood, KS
#5
On insertion of a card I never get the Splash Screen - I need to go an manually open Lightroom. It has been doing this for a long time. Shouldn't Lightroom CC automatically open when a card is inserted to be read? I have the box checked .
 
Joined
Nov 27, 2013
Messages
1,011
Location
Queensland
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
#6
With the box checked in Preferences- Lightroom will open the Import dialog when it detects a card (or any removable media!), but Lightroom needs to be running.
ScreenShot117.jpg


The other factor to consider is your settings in Windows. You need to make Lightroom the 'default' program when a card is inserted.
I do not use, so do not recall, if 'Autoplay' affects the Splash Screen when Lr opens.

ScreenShot091.jpg
 
Top