• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom 6 questions. All the information you need is in Adobe Lightroom 6 - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. When you upgrade to subscription, there's also a Lightroom Classic version available.
  • The February 2020 Lightroom updates are now available. Lightroom Classic has a brand new Defaults system, the ability to set a specific monitor for the secondary window and PSB format support. Lightroom (cloud-based service) has the ability to import presets on Android, DNG export and Split View support on iPadOS. The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes.

Smart Collection - filter for 'Title' can't get to work!!!

theMusicMan

Active Member
Joined
Dec 31, 2007
Messages
152
Hi All

I am making quite extensive use of the Smart Collection functions in LR4, but I am having a mare of a time trying to get a particular Smart Collection criteria working, wonder if I can enlist someones expert help please.

I am trying to show images in a Smart Collection that (1) are in another collection called 'Current work' AND have the 'Title' field not filled in. However, I just cannot get the 'title' part to work as the Smart Collection still shows images that DO have the 'Title' field populated. See screenshots.

These are the criteria I am using for the Smart Collection

20120507-rg4futmihtghyuk4sy3aky9bun.jpg

Yet there are images showing in the list that DO have Title populated;

20120507-1ynurb9d2us1ybdrxt1u5tphfe.jpg

I wonder can someone try to help me here please. What am I doing wrong?

Thanks in anticipation
John
 

theMusicMan

Active Member
Joined
Dec 31, 2007
Messages
152
Thanks Jim, that certainly worked a treat.

However, are you aware why my criteria didn't work...?
 
Joined
Feb 1, 2010
Messages
12,064
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
I would think that your criteria means "contains a blank" rather that what you expected it to mean, i.e. Title "is blank".

But that doesn't seem to work either if I create a title with no blanks. So I don't really know.....
 
Last edited:

theMusicMan

Active Member
Joined
Dec 31, 2007
Messages
152
Ahhh yes, that makes logical sense now you say it. Thanks Jim.
 
Joined
Jun 20, 2009
Messages
15,538
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Try this criteria {Collection}{Contains all}{Current Work} otherwise you find collections that have "Current" and collections the have "Work" in the title.
Also {Collection}{Starts with}{Current Work} if these are the only words int the Collection name.
Please note that the Collection must be a static collection and not a Smart Collection.

I begin all my collection names with numbers (00.01 Current Work) to facilitate something and since there is only one collection that begins "00.01" then my criteria is simply {Collection}{Starts with}{00.01}
 
Top