• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • The May 2019 Lightroom updates are now available. There's a brand new slider called Texture, available across the whole family of apps. Lightroom Classic includes a new tool called Flat Field Correction. Lightroom (cloud-based service) has lots of big improvements including cloud trash, invitation-only web galleries, improved chromatic aberration removal and more. The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes. You'll also notice the CC's have disappeared off the end of the names, so we've updated the forum names to match.

New formatting of forum menu

LouieSherwin

Senior Member
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jun 24, 2010
Messages
1,449
Location
Encinitas, CA USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 7
Hi,

This morning I noticed that the forum menus are now formatted to match the LRQ website style instead of the forum style. At first I thought that the menus were missing until I took a closer look. My preference would to be keep the forum menus with the same style as the forum itself if for no other reason to maintain visual continuity. IMHO of course.

-louie
 

Replytoken

Senior Member
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Dec 7, 2007
Messages
1,856
Location
Puget Sound
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
5.x
Had the same initial reaction, but I am not minding the changes that much. I think that over time I'll get used to the new look and it will become second hand.

--Ken
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
As you can tell, I'm playing with bits and pieces. We've got a forum software upgrade due that will change/modernize the look of the forum a bit, and I'm trying to make sure that change is as gradual and familiar as possible. I've clearly still got work to do! :)

Which menu wasn't obvious enough Louie?
 

Ferguson

Linwood Ferguson
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,806
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
If you want input, there's now way too much white space at the top of the page. It's easy to scroll down, and maybe it makes it easier for people to find things, but it is pretty.... inefficient maybe is the word.
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
What resolution screen Ferguson? I'm mainly working on the skin for Xenforo 2, so this is just temporary.
 

Ferguson

Linwood Ferguson
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,806
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
2560 x 1400. Here's an example. I don't remember the old layout really, just my reaction prior to reading this thread is somehow the heading grew and/or the fonts got smaller (there's just a lot of white relative to the text size).

One thing that likely isn't possible to fix is on a relatively wide display, if the floating add could be in the middle not in a separate row it saves a lot of real estate, but that won't work no narrow screens.



Speaking of narrow screens: I also use a second monitor in portrait mode (1880 x 1200), and it looks reasonably nice there as the menus extend across most of the space over the add and don't make it look quite so empty.

It's never easy to make a web page look good in all aspects.

 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Ah yeah, I think it's just because it's so widescreen. I went back and checked the previous style and it's even worse as the menu font was really small, but the borders were thicker, which might be why you're noticing the white more. That's useful feedback, as I'll see if it's possible to make things shuffle around more for widescreens in the XF2 version.
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
When you're running it widescreen, do you like that the threads stretch right across the screen, or would you prefer a maximum width (like the blog)? Anyone?
 

Ferguson

Linwood Ferguson
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,806
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
It was more surprise than any real functional difference, scrolling is easy.
 

Denis Pagé

Lightroom Guru
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Nov 1, 2007
Messages
3,078
Location
Boucherville, Québec, CANADA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic 7
I do not like looong wide sentences. Also 2560 x 1600 here. So I make it half screen width... for now.
 

Jim Wilde

Lightroom Guru
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Feb 1, 2010
Messages
11,472
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
I like that you've changed the font back to sans-serif, I much prefer that.
 

LouieSherwin

Senior Member
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jun 24, 2010
Messages
1,449
Location
Encinitas, CA USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 7
What resolution screen Ferguson? I'm mainly working on the skin for Xenforo 2, so this is just temporary.
As you can tell, I'm playing with bits and pieces. We've got a forum software upgrade due that will change/modernize the look of the forum a bit, and I'm trying to make sure that change is as gradual and familiar as possible. I've clearly still got work to do! :)

Which menu wasn't obvious enough Louie?
It was the row of buttons starting with "NEW POSTS". When I started this thread I think it was a rather light serif font face and I briefly thought that it was missing until I rescanned the page and saw that they were still there. Since then it looks like you have changed it to a san-serif font face. This is easier to see.

I think part of my problem was also that this row of buttons had a blue background and when you changed the background to white I initially thought that the whole row was missing.

-louie
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
I like that you've changed the font back to sans-serif, I much prefer that.
LOL It was meant to be sans-serif in the first place, but I forgot to load the google font. :rolleyes: It was already on my computer, so I didn't spot it until I checked on my phone.
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
I do not like looong wide sentences. Also 2560 x 1600 here. So I make it half screen width... for now.
I may look at limiting the width if no one loves the ultra-wide sentences. I always use a half screen browser for the same reason.
 

PhilBurton

Senior Member
Joined
Nov 16, 2015
Messages
1,659
Location
California, USA
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
Victoria,

Can you add a "New Posts" link on the top right of the screen, next to the "Mark All Theads Read" link. That new link would speed up my navigation a bit.

Phil Burton
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Where are you looking Phil? You know it's already in the top left of the screen?
2018-03-12_11-05-25.png
 

Ferguson

Linwood Ferguson
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,806
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
I may look at limiting the width if no one loves the ultra-wide sentences. I always use a half screen browser for the same reason.
I get the desire, but I really wonder if limiting it at the source is a good idea. People who want narrow text can just use a half-page-wide browser, or scroll to enlarge the text. On the other hand, if one's monitor is large or further away they may LIKE wide text, and if you limit it they cannot get it.

It's so very hard today, with scaled text on high res monitors to know how people's screens actually look. I'd offer the observation that artificial limitations imposed look more dated than helpful, e.g. right now I have these really wide white bars surrounding this text. If I only wanted to use half my screen I could just use a smaller browser window.

Now that said... since a huge percentage of photographers have no idea how to use computers... helping them by truncating the width is probably more user friendly, frankly. But I just felt like offering a minor word for in favor of "trust the user".
 

LouieSherwin

Senior Member
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Jun 24, 2010
Messages
1,449
Location
Encinitas, CA USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 7
Hi Victoria,

If it were me I would move these buttons down below the ad banner and change the style back to default background, blue in my case. For me any way this would make it visually clearer that these actions belong to the forum content.

-louie
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Thanks for all the suggestions guys.

Trying to move buttons around in this kind of software is an almighty nightmare, so that may not be doable. I'll bear it in mind though.

I'm not going to spend too much time on the UI for the current software, as the skin for XF2 is coming on quite quickly, so the upgrade won't be too far off. I'm sticking largely with the defaults for XF2 so they don't get broken every time there's an update.
 

PhilBurton

Senior Member
Joined
Nov 16, 2015
Messages
1,659
Location
California, USA
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
I do, but then I need to scroll to the top of the screen.
Phil
I'm clearly being blind, but I'm struggling to spot the Mark All Theads Read link!
 

Jim Wilde

Lightroom Guru
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Feb 1, 2010
Messages
11,472
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8

Jim Wilde

Lightroom Guru
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Feb 1, 2010
Messages
11,472
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
I'm clearly being blind, but I'm struggling to spot the Mark All Theads Read link!
It only seems to appear at the top of the New Posts list (the other side of the screen from yet another of the existing New Posts links :rolleyes:).
 

Attachments

tspear

Senior Member
Joined
Sep 23, 2014
Messages
1,753
Location
Waltham MA
Lightroom Experience
Beginner
Lightroom Version
Classic 7
I prefer full width, I can make the browser window smaller if needed.

Tim
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,189
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Full width should be back. I'm not sure it'll stay in the upgrade though, as Xenforo seem to have made some changes.

You guys aren't seeing any references to staging, are you? I've just duplicated the forum ready to test to upgrade but I'm seeing some weirdness!!
 
Top