• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • The November 2019 Lightroom updates are now available. Lightroom Classic includes the ability to export the same photos as multiple sizes/formats in a single export, content aware fill for panorama edges and more. It does require a catalog format upgrade and there are updated system requirements, so you may want to wait a few days before upgrading.
    Lightroom (cloud-based service) has export options (such as TIFF format, renaming and color space), custom sort order on the desktop, copy/paste to multiple photos on iOS and more.
    The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.

Import Move and Add blacked out on Import Screen

Treffynnon

New Member
Joined
Jan 31, 2019
Messages
5
Location
Newport, Pembrokeshire
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
Lightroom Version
Classic v9.0.
Operating System
macOS 10.15 Catalina
Hi All

I've just attempted to import new images from my image vault and add them to the LR catalog without moving them and I can't! The options at the top of the window only allow me to Copy As DNG or Copy. The Move and Add options are blacked out and I can't select them. This is the first time I've tried to add images since the V9.0 update. It's been driving me daft for an hour! Anyone got any clues? Thanks.

Screenshot 2019-11-12 at 12.37.43.png


Steve
 

Treffynnon

New Member
Joined
Jan 31, 2019
Messages
5
Location
Newport, Pembrokeshire
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
Hi Hal

I'm not importing from the card but from and external hard drive. The only solution I've found is to create the folder where the images are in LR and then sync the folder and sure enough all the images appear. My normal workflow is to ingest from the card into Photo Mechanic which automatically creates the my desired folder structure, renames the files, adds keywords and metadata and puts the files into the folder. I then select all the images I want in Photo Mechanic and drag them to LR which adds them to the catalog. However now when I drag the files LR wants to copy them not add them to the catalog. Same deal if I directly try to import the files from the hard drive to the catalog leaving the files in situ. The Add option just is not selectable.
 
Joined
Jul 2, 2015
Messages
9,171
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
I have seen this problem a few times now. Apparently this is one of the incompatibilities between Catalina and Lightroom. Lightroom thinks this is a removable drive and so it only offers the copy options.
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,108
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
OK. Due to a combination of LR 9 and Catalina, Lightroom is probably seeing your external disk as a "removable" device, like a card reader. This will undoubtedly be fixed, and in the mean time, you've found a workaround.

Johan beat me to it.
 

Treffynnon

New Member
Joined
Jan 31, 2019
Messages
5
Location
Newport, Pembrokeshire
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
I have seen this problem a few times now. Apparently this is one of the incompatibilities between Catalina and Lightroom. Lightroom thinks this is a removable drive and so it only offers the copy options.
Johan, that makes sense. I've found a workaround so I guess I'll just wait for an update to fix it. Hopefully there will enough folk with problem for Adobe to fix it soonish!
 
Top