• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • It's Lightroom update time again. Just some small tweaks as well as cameras/lenses and bugs! See this blog post for Lightroom Classic and this blog post for the Lightroom Cloud Ecosystem changes.

Masks as Presets

Joined
Jun 8, 2017
Messages
13
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Lightroom Version
Classic 11.1
Operating System
  1. macOS 12 Monterey
I am really enjoying Lightroom's new selections and masking capabilities but I am struggling to save masks as presets in a newly named group. Here's my workflow;
  1. I create a colour range mask.
  2. I name it 'All Mono but Leaves'
  3. I go to Develop/New Preset
  4. In the new window, in Preset Name I am offered "Unnamed Preset" in the group "User Presets"
  5. I select "Check None" and then select "Masks" and "All Mono but Leaves"
  6. I then go to "Unnamed Preset" and rename it to "All Mono but Leaves"
  7. I then go to the group to and select "New Group"
  8. I try and rename the new group to eg "LR Masks" BUT I cannot save that name. The new group can not be saved and my only option is to save the preset in "User Presets" which I don't want to do.
Can anyone help with this. I know I am missing something simple but I can't work it out.

TIA

David Brookens
 
Joined
Jun 8, 2017
Messages
13
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Thanks for this Paul (and for the email) but I can't do that either. I click on the + button Presets folder but the only option I get is "Create Preset" which takes me back to step 4 in my list.
 
Joined
Nov 5, 2017
Messages
1,504
Location
UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Okay, that's helpful actually - means it's not to do with Masks in Presets!

So, just to clarify steps that work for me (just making a Group):

Hit + on Presets in Develop
Dropdown Group: select New Group
Give it a name (is this where it fails for you?)
Create
Then hit Create again for the preset

Where does it fail for you?
 
Joined
Jun 8, 2017
Messages
13
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Got it Paul!! I was inserting a (space) between "LR" and "Masks" in the group name. Now I've named the group LRMasks - no space - and that's it sorted .
Hardly intuitive but "Euf'inreka"!
Thanks for your help

David

PS This is probably covered in Vitoria's book (and I should probably have found it) but if not it might be worthy of a mention
 
Joined
Jun 8, 2017
Messages
13
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
PS Paul
I got this from the Facebook group "Lightroom Help Group - Intermediate and Advanced. It transpires that in my preferences/file handling I had set "spaces to be replaced with underscores". I don't recall having that in Big Sur but I can't be certain. I've reset it now to "Leave as is" so it should not arise again. What a puzzler.

Thanks for the help
 
Top