• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • The August 2019 Lightroom updates are now available. Lightroom Classic includes advanced GPU support, batch HDR/pano merge and more. Lightroom (cloud-based service) has deleted photos on the desktop/mobile apps, as well as video support and batch metadata editing on Android. The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom 6 questions. All the information you need is in Adobe Lightroom 6 - The Missing FAQ!

    To help you started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. When you upgrade to subscription, there's also a Lightroom Classic version available.

Map module, strange behaviour

Gronlund I

Member
Joined
Feb 27, 2008
Messages
67
Location
Pori, Finland
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Hello!
After last Creative Cloud update the map module has been behaving a little strangely: when I zoom the map
or move it with mouse, it turns to gray world map and gives a message "Map is offline". This lasts about one
second, but it is very when I'm trying to geotag my photos.

Someone else similar experiences? I'm thankful for good adwises.
Here's some system info


upload_2017-6-18_21-12-57.png
 

Roelof Moorlag

Senior Member
Joined
Jan 27, 2013
Messages
1,064
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic 8
Yesterday the same happened to me. I could geotag my photo's but the message did appear multiple times. It was the first time ever i saw this. I'm recenlty over to 2015.10.1 also but i had geotaged afterwards. However, im over to the new Windows 10 Creators update and maybe that has something to do with it.

Others mabye too?
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,821
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
Yes. I'm on 2015.10 (not 10.1) so it's not the recent release, but I am on the creator's version of windows.

I wondered if it was whomever Adobe is using for Internet Maps, but it's google. I zoomed in and out for a while in a browser in google maps without getting any error.

Adobe + creator?
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,821
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
So most likely it's whatever mechanism Adobe worked up to access Google Maps, maybe it goes through some server that's going flakey?

It's not the newest release, the old (2015.10) release did not do it before, an dit's not Windows but also Mac. Adobe seems to be the common theme.
 
Joined
May 29, 2013
Messages
170
Location
Kansas, USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
6.x / CC 2015.x
I'm getting the same, latest LR, and Win10. Didn't do this before the latest LR update.
 
Joined
May 29, 2013
Messages
170
Location
Kansas, USA
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
6.x / CC 2015.x
Thanks Roelof, I added my me too vote.
 

Gronlund I

Member
Joined
Feb 27, 2008
Messages
67
Location
Pori, Finland
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
I suppose now also Adobe is aware of this problem and we can expect a solution very soon. Think I don't try the downgrading yet.
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,821
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
I suppose now also Adobe is aware of this problem and we can expect a solution very soon. Think I don't try the downgrading yet.
I don't think it will help anyway, I have yet to upgrade (am on the 2015.10 not 2015.10.1) and it still does it there.
 
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,397
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
I'd guess Google changed something server side, because even LR5 is having issues in the last couple of days. Of course, LR5 won't be updated if it does require an Adobe fix - just LR6/CC. They are looking into it.
 

Scott Burnette

New Member
Joined
Jun 19, 2017
Messages
1
Location
Salem, OR
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
I've noticed that during the same period of time I've been experiencing the Lightroom "map is offline" issue, I've also been having the YouTube app on my Roku intermittently pop up "YouTube is unavailable" messages when I'm just browsing or watching a video. The behavior is incredibly similar to what's going on in Lightroom (immediately after the message, it acts like everything's fine for a short time), and unless I'm mistaken they're both run through Google's servers. Probably not coincidence?
 

Gronlund I

Member
Joined
Feb 27, 2008
Messages
67
Location
Pori, Finland
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Just today morning i was dragging pictures manually on the map and was annoyed. A moment ago when I came home, I updated and it seems that the problem has
disappeared. Thanks for notifying!
 

TonyCog

New Member
Joined
Aug 3, 2017
Messages
5
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Any suggestions for a Lightroom 5.7 user? I'm not "upgrading" to their CC. Is the Map now a dead feature for us?
 
Joined
May 12, 2011
Messages
2,985
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
Tony,

You don't need to upgrade to CC. You can still purchase LR 6 and upgrade to 6.12.

I think that the map has permanently ceased to work properly for all previous versions of Lightroom. Google changed their API and Adobe had to change how they talk to Google. Older, unsupported versions don't get the update.
 

TonyCog

New Member
Joined
Aug 3, 2017
Messages
5
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Tony,

You don't need to upgrade to CC. You can still purchase LR 6 and upgrade to 6.12.

I think that the map has permanently ceased to work properly for all previous versions of Lightroom. Google changed their API and Adobe had to change how they talk to Google. Older, unsupported versions don't get the update.
Hi Hal,
I appreciate your reply. I'm not inclined to spend $140+ to upgrade to LR6 at this point, so I guess the map is dead to me. Adobe is losing customers for nonsense like this.

Thank you.
 
Joined
May 12, 2011
Messages
2,985
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
If you have 5.7, it'll only cost you around $80 US to upgrade. And it isn't "nonsense". Software companies don't support old versions when the environment changes.
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,821
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
Hi Hal,
I appreciate your reply. I'm not inclined to spend $140+ to upgrade to LR6 at this point, so I guess the map is dead to me. Adobe is losing customers for nonsense like this.
Just for the record, Lightroom 5 was released in 2013, so expecting Adobe to keep it updated in 2017 for free is a bit unrealistic, and I do not really think "nonsense", especially if the change was actually made by Google as indicated, not Adobe.

Also, when I experienced the problem, it was annoying not debilitating; I would just wait when it went "offline" and it would come right back. Very annoying, certainly, but I could still use the map. Is it completely broken for 5.x?

PS. Sorry, looks like 3 of us posted almost the same time, did not mean to pile on so badly, but I do think the above is worth noting.
 

TonyCog

New Member
Joined
Aug 3, 2017
Messages
5
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Thank you for the info on the upgrade charge. I didn't see the upgrade price. Fair point about my "nonsense" comment, although I think there is some validity to a complaint about a feature suddenly going dead.
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
1,821
Location
Cape Coral, FL
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic 8
Thank you for the info on the upgrade charge. I didn't see the upgrade price. Fair point about my "nonsense" comment, although I think there is some validity to a complaint about a feature suddenly going dead.
Absolutely, if Adobe had caused it, as a way to obsolete software.

I'm not sure what Adobe could do about Google, well, other than to fix it. But should they go back and fix superseded versions? How far back?

I'd be right there with you if Adobe had done something to cause an old version to stop working, absolutely. But that isn't the case, any more than if (speculation) a Windows 10 update caused LR 5.x to stop working, or you buy a new computer and the GPU won't work with the older code line.
 
Top