• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • It's Lightroom update time again. Just some small tweaks as well as cameras/lenses and bugs! See this blog post for Lightroom Classic and this blog post for the Lightroom Cloud Ecosystem changes.

LR on two computers

Beckyk

Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
79
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x
Lightroom Version
newest
Operating System
  1. macOS 12 Monterey
Hello, I have a LR subscription, NOT cloud based on my iMac. I have one catalog that opens by default, that is perfect for me.
I just bought a MacBook and would like to put LR, NOT cloud based on it also. When I install LR on the NEW MacBook will it make a new catalog to be accessed from it only?
I don't need to access the pics in the iMac catalog on the MacBook. So basically two different computers and two different catalogs would be ideal! I would like each computer to open the catalog automatically for each computer. Is this possible? thanks Becky
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,664
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic

Beckyk

Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
79
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x
That will work just fine.
thank you! that was a the answer I needed! :) I just want to make sure I understand, I can put LR NOT cloud based on the NEW MacBook and it will have a new catalog on it that I do not have on the old iMac? they will not get all messed up and confused (for lack of a better word)? Neither one knows the other exists correct??:)
 
Joined
May 12, 2011
Messages
3,664
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
Joined
Jun 20, 2009
Messages
19,009
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
To explain the license further. You can install Lightroom Classic on many computers. But you can only have an active license on two at a time. (I.e. your iMac and your MBP.) if you wish to install and activate Lightroom Classic on a third computer, you will need to de activate on one of the other two. This knowledge will come in handy if you get a new computer and need to decommission Lightroom Classic on the old one.


Sent from my iPad using Tapatalk
 

Beckyk

Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
79
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x
To explain the license further. You can install Lightroom Classic on many computers. But you can only have an active license on two at a time. (I.e. your iMac and your MBP.) if you wish to install and activate Lightroom Classic on a third computer, you will need to de activate on one of the other two. This knowledge will come in handy if you get a new computer and need to decommission Lightroom Classic on the old one.


Sent from my iPad using Tapatalk
Thank you, I did see this, it showed my old 2011 iMac that I never use it on, but it was still installed on it. I just need to setup where my pics will be stored on the new MacBook. I wish I knew I needed to do that! I hope it will not mess up the new catalog once I set that up.
 
Joined
May 9, 2015
Messages
1,068
Location
Palo Alto, CA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic
Hello, I have a LR subscription, NOT cloud based on my iMac. I have one catalog that opens by default, that is perfect for me.
I just bought a MacBook and would like to put LR, NOT cloud based on it also. When I install LR on the NEW MacBook will it make a new catalog to be accessed from it only?
I don't need to access the pics in the iMac catalog on the MacBook. So basically two different computers and two different catalogs would be ideal! I would like each computer to open the catalog automatically for each computer. Is this possible? thanks Becky
Becky,

I know you keep sayng "Not Cloud", but in case others read this thread later on, I want add one more point. Only one of the catalogs can be set to sync with the Cloud based apps.

Dan
 

Beckyk

Member
Joined
Sep 10, 2018
Messages
79
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x
Becky,

I know you keep sayng "Not Cloud", but in case others read this thread later on, I want add one more point. Only one of the catalogs can be set to sync with the Cloud based apps.

Dan
Hello Dan, Thank you so much for letting me know this.
 
Top