• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • We are delighted to announce that Single Sign On has just gone live, so you'll no longer have to remember multiple login details for this site. Most existing passwords have been carried over, but if your password doesn't work, you can reset it using the Lost My Password link. Your current forum username is Guest. You're welcome to choose your preferred username here.

LR Classis CC - Freezes when importing

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
Lightroom Version
Lightroom Classic: 8.1
Operating System
Windows 10
Hi there

I've come across a strange problem when trying to import photos either from a camera, card or my local HD (LR 8.1, Windows 10 PC).

Up until yesterday it had worked perfectly, but now when I choose import from the Library Module, and chose the source with either "Copy" or "Move" selected , LR stops responding.

Strangely, if before selecting my source, I choose "Add" rather than "Move" or "Copy", LR responds correctly, showing all photos in that location. I can then switch to "Copy" or "Move" and it then works fine.

Given I have a workaround, it's not a complete disaster, but I'd obviously like to get LR to work properly.

Things I've tried:
- resetting preferences
- re-installing LR

Appreciate any other ideas.

Thanks & regards

Stephen
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
20,902
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
CC Cloud
Hi Stephen

A long shot, but do you have any devices attached to the computer? I'm particularly thinking Android phones/tablets. That's been known to stop the dialog responding.
 

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
Hi Victoria,

Thanks for your reply.

No other devices are attached to the computer, and no hardware has changed in the period between it working as it should and now.

A few other things I've tried, which haven't helped:
- Trying to import a single file (instead of a large number of files)
- Turned off "Use Graphics Processor"
- Cleaned registry
 

Jim Wilde

Lightroom Guru
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Feb 1, 2010
Messages
11,373
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
When using "Copy" or "Move", check to make sure you have a valid drive/folder selection in the "Destination" panel.
 

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
Hi Again,

Just wondering whether anyone else has had this issue and what they did to resolve it.

I can still get by with my workaround, but it doesn't make sense that it no longer works properly, so I'm keen to get to the bottom of it.

Appreciate any further ideas.

Thanks

Stephen
 

Roelof Moorlag

Senior Member
Joined
Jan 27, 2013
Messages
1,036
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic 8
It could be Windows, i have seen stranger things...
What i would do in your situation is making a second user on your computer and try it again with a new, clean catalog.
 

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
Another workaround I came across through more searches online is to choose "Organize Into One Folder" instead of "Organize By Date" during the import process, and that works. If I choose "Organize Into One Folder", then choose my source folder for the files I want to copy or move, it displays previews of each photo for selection as you'd expect. I can then change back to my preferred import option of "Organize By Date", and it works as normal. Very strange.

Although this works, my preference is not to use strange workarounds, but rather resolve the underlying issue.

Roelof, thanks for your suggestion also. I tried creating a new user and was able to import to the existing catalog with the new user. I guess I could go ahead and try to copy settings etc to a new user, but again, that's not desirable.
 

Roelof Moorlag

Senior Member
Joined
Jan 27, 2013
Messages
1,036
Location
Netherlands
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Classic 8
I tried creating a new user and was able to import to the existing catalog with the new user. I guess I could go ahead and try to copy settings etc to a new user, but again, that's not desirable
So it seems to be related with Windows. Is it possible to go back to a Windows restorepoint from before the problems started?
 

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
So it seems to be related with Windows. Is it possible to go back to a Windows restorepoint from before the problems started?
Unfortunately not. This problem started months ago, so the only restore points are more recent.
 

Stephen K

New Member
Joined
Mar 31, 2013
Messages
8
Lightroom Experience
Beginner
I think I have sorted this issue.

I tried importing photos to other folders, and it worked fine, so figured that it must have something to do with my main "Photos" folder.

As it turns out, there was a shortcut to "Photos" in the root directory of the "Photos" folder (not sure how that got there).

The destination pointer was showing against both the folder name and the shortcut, so perhaps this was confusing Lightroom?

Once the shortcut was deleted, it seems to work fine again.
 
Top