• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • We are delighted to announce that Single Sign On has just gone live, so you'll no longer have to remember multiple login details for this site. Most existing passwords have been carried over, but if your password doesn't work, you can reset it using the Lost My Password link. Your current forum username is Guest. You're welcome to choose your preferred username here.

Lightroom wo't let me inport, keeps requesting I rename jpegs

JeffBali

New Member
Joined
Oct 28, 2018
Messages
2
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
5.x
Lightroom Version
5-2
Operating System
Windows 7
For years never had this problem, now when I try to import my photos it shows a dialogue box requesting I rename Photo 1. No matter what I do, it will not let me rename my photos within LR to import. I read that this might be caused by trying to import photos that match names previously imported. They claim the solution is to rename all your photos in Adobe Bridge software, then import them in a new file folder. I did so and sure the file name and jepgs I am importing do not have a name I have used before. Once again, the dialogue box shows up. I cant load my photos to edit them and it will not allow me to leave lightroom.

Suggestions?
 

Attachments

LRList001

Active Member
Joined
Dec 23, 2012
Messages
300
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x / CC 2015.x
For years never had this problem, now when I try to import my photos it shows a dialogue box requesting I rename Photo 1. No matter what I do, it will not let me rename my photos within LR to import. I read that this might be caused by trying to import photos that match names previously imported. They claim the solution is to rename all your photos in Adobe Bridge software, then import them in a new file folder. I did so and sure the file name and jepgs I am importing do not have a name I have used before. Once again, the dialogue box shows up. I cant load my photos to edit them and it will not allow me to leave lightroom.

Suggestions?
Are you out of disk space?
LR allows files of the same name, albeit they need to be in different folders.
 

JeffBali

New Member
Joined
Oct 28, 2018
Messages
2
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
5.x
Are you out of disk space?
LR allows files of the same name, albeit they need to be in different folders.
I got well over a TB of free space on the Drive.
 

Hal P Anderson

Senior Member
Staff member
Moderator
Lightroom Guru
Joined
May 12, 2011
Messages
2,889
Location
Canada
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic 8
You probably have 'Rename Files' selected in your import dialogue.
2018-10-28 17_23_20-Window.jpg


If the 'File Renaming' panel doesn't show, right click on one of the other panel headers and make sure that section is checked.
 
Top