• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Are you using the cloud-based Lightroom apps for Windows, Mac, iOS, Android, Apple TV and Web? Then you'll love my new book, Adobe Lightroom - Edit Like a Pro!

    You'll learn how to use the Lightroom cloud ecosystem to organize, edit and share your photos. You'll also come to understand the thought processes used by professional photographers when they're editing their own photos, so you can transform your photos quickly and easily. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • It's Lightroom update time again! Just the usual new cameras, lens profiles and bug fixes. See this blog post for Lightroom Classic and this blog post for the Lightroom Cloud Ecosystem changes. If you use a custom monitor profile on macOS, note that the Classic performance bug is not yet fixed.

Having to sign in with email and password every time I use Lightroom

Joined
Aug 24, 2008
Messages
97
Lightroom Version
cc
Operating System
  1. Windows 10
I am still having to sign in every time I go to use Lightroom on my desktop, typing in email then password. I do not have to sign in on iPad or iPhone. Also occasionally after a while using Lightroom, it tells me it is closing down and I have to sign in again. Is there something missing from my Windows 10 or other background system that assists with the sign in process?
 
Joined
Aug 24, 2008
Messages
97
Ensure you're running and signed in on the CC App (check page 16 of your Edit Like a Pro book) - then Lr knows who you are and that you're signed into your account.
Thanks but - I have to sign in to the CC App each time so no steps saved! - presume this means that CC App is not in my Windows "System Tray" at start up even though I reinstalled CC App a few weeks back???
 
Joined
Feb 1, 2010
Messages
12,704
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Only you can determine that, i.e. do you see the CC app's icon in the system tray? Also, if you open the CC app and check the Preferences>General tab, is the option to "Launch Creative Cloud at login" enabled? It should be, as should the option to always keep it up to date.
 
Joined
Aug 24, 2008
Messages
97
Only you can determine that, i.e. do you see the CC app's icon in the system tray? Also, if you open the CC app and check the Preferences>General tab, is the option to "Launch Creative Cloud at login" enabled? It should be, as should the option to always keep it up to date.
Aha - thanks for suggestions guys - I found my System Tray (bottom right on task bar) - but no CC icon. Found online a suggestion to check "Task Manager" (ctrl+shift+esc) - click "more details">"start-up" - here I could see "Creative Cloud Desktop" which for some reason was not "enabled" - so I enabled it, then restarted PC - still had to login to Creative Cloud and get 6 digit code by text - but then restarted PC again and this time Lightroom opened without login (CC still not visible in System Tray?) - all seems to be sorted - cheers.
 
Joined
Aug 24, 2008
Messages
97
Aha - thanks for suggestions guys - I found my System Tray (bottom right on task bar) - but no CC icon. Found online a suggestion to check "Task Manager" (ctrl+shift+esc) - click "more details">"start-up" - here I could see "Creative Cloud Desktop" which for some reason was not "enabled" - so I enabled it, then restarted PC - still had to login to Creative Cloud and get 6 digit code by text - but then restarted PC again and this time Lightroom opened without login (CC still not visible in System Tray?) - all seems to be sorted - cheers.
Nope - back to square one - a couple of hours later - switch on PC again - open Lightroom and have to login with email and password again. CC is running in Task Manager ???
 
Joined
Jun 20, 2009
Messages
17,061
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
but then restarted PC again and this time Lightroom opened without login (CC still not visible in System Tray?) - all seems to be sorted - cheers.
You need to set in the Adobe CC App Manager preferences to run on start up. Adobe need to start and stay resident as a background task (so it will show in the system tray).


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Joined
Aug 24, 2008
Messages
97
You need to set in the Adobe CC App Manager preferences to run on start up. Adobe need to start and stay resident as a background task (so it will show in the system tray).


Sent from my iPad using Tapatalk
Thanks - but I already have "Launch Creative Cloud at login" set to On - something weird in my Windows set up maybe?
 
Joined
Jan 18, 2009
Messages
2,373
Location
Fort Myers, FL
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
Well, today mine started acting up. I could run Photoshop, but tried to run creative cloud to get a new Lightroom and it required a two factor signed. So I did -- long pause and it said "you have been signed out".

So another round of getting my cell phone to get the text message (did I ask for 2 factor? I didn't think so), sign in again. "Loading apps..." for a long time and finally it comes up.

Honestly I'm getting tired of Adobe's licensing techniques getting in the way of using their product. We really should not have to jump through so many hoops for a product we pay for. I'm all for preventing piracy, but we need some basic competency in the implementation so we do not spend so much wasted time.
 
Top