• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • The November 2019 Lightroom updates are now available. Lightroom Classic includes the ability to export the same photos as multiple sizes/formats in a single export, content aware fill for panorama edges and more. It does require a catalog format upgrade and there are updated system requirements, so you may want to wait a few days before upgrading.
    Lightroom (cloud-based service) has export options (such as TIFF format, renaming and color space), custom sort order on the desktop, copy/paste to multiple photos on iOS and more.
    The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.

Cannot import to imagfes stored on an NAs

WesternGuy

Active Member
Joined
Jan 21, 2010
Messages
214
Location
Alberta, Canada
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic
Operating System:Windows 10

Lightroom Version: : CC 2015.12 [ 1125239 ]
(Please go to Help menu > System Info to double check the exact version number)

Question or Description of Problem: I have my images stored on an QNAP NAS - 4 x 4TB drives in Raid 5 configuration. The catalog is stored on a regularly attached hard drive. When I use the Library module to review my images, Lightroom is able to find all my images, but when I try to import to the image file on the NAS, Lightroom cannot find it. It does not show up in the "Destination" section of the Import dialogs, thus I am unable to import my images to the image files. I am hoping someone can help out of this conundrum, as I do not know if this is a Lightroom problem, a Windows problem or a QNAP problem. Thanks.
 
Joined
Jun 20, 2009
Messages
14,934
Location
Houston, TX USA
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
The NAS volume needs to be Mounted and a Drive letter assigned. There was an old Windows bug that prevented the Filesystem tools (including the ones used by LR) to display every mounted volume. This was caused by having too many Desktop items. If your Desktop is covered with lots of links, files shortcuts etc. this could be your problem. I would think by now that Microsoft would have fixed this bug. But knowing Microsoft, maybe not...
 

Klaas

New Member
Joined
Jan 9, 2016
Messages
21
Location
Germany
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
6.x
Did you mount the NAS on the import menu? I just tried to mount my NAS on the import menu without assigning a drive letter and it works.

Klaas

Windows 10 Home, Synology NAS, LR 6.12.
 

WesternGuy

Active Member
Joined
Jan 21, 2010
Messages
214
Location
Alberta, Canada
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic
The NAS volume needs to be Mounted and a Drive letter assigned. There was an old Windows bug that prevented the Filesystem tools (including the ones used by LR) to display every mounted volume. This was caused by having too many Desktop items. If your Desktop is covered with lots of links, files shortcuts etc. this could be your problem. I would think by now that Microsoft would have fixed this bug. But knowing Microsoft, maybe not...
Okay. I guess I am not quite clear on the "needs to be Mounted and a Drive Letter assigned" stuff. I will have a look and see what I can figure out. Thanks.

WesternGuy
 

WesternGuy

Active Member
Joined
Jan 21, 2010
Messages
214
Location
Alberta, Canada
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic
Did you mount the NAS on the import menu? I just tried to mount my NAS on the import menu without assigning a drive letter and it works.

Klaas

Windows 10 Home, Synology NAS, LR 6.12.
I was able to mount the NAS on the Import menu, but I am importing from a memory card, so the NAS does not need to be there. The problem is that the NAS does not show up on the Destination Menu and that is where it needs to be. I will follow up on Clee01's suggestion and see if I can figure out how to assign a drive letter to it. Thanks.

WesternGuy
 
Top