• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • The May 2019 Lightroom updates are now available. There's a brand new slider called Texture, available across the whole family of apps. Lightroom Classic includes a new tool called Flat Field Correction. Lightroom (cloud-based service) has lots of big improvements including cloud trash, invitation-only web galleries, improved chromatic aberration removal and more. The Missing FAQ and Edit Like a Pro eBooks are already updated for the changes. You'll also notice the CC's have disappeared off the end of the names, so we've updated the forum names to match.
  • Are you using Lightroom CC on Windows, Mac, iOS, Android, Apple TV or in a web browser? Are you syncing your photos to the cloud? Then you'll love my new book, Adobe Lightroom CC - Edit Like a Pro! It shows you how to use the full Lightroom CC ecosystem to organize, edit and share your photos. You'll also learn the thought processes used by professional photographers when they're editing their own photos, so you can transform your photos quickly and easily.

Button indicating where Grad filter is not showing for 20 seconds

chrishowe

Member
Joined
Aug 24, 2008
Messages
42
Lightroom Version
cc
Operating System
Windows 10, iOS
Hi again - I am slowing down now, but still have a query re the grad filter on the Desktop LRcc (on the iPhone LRcc I do not have this issue as it all seems to happen instantly over wifi or 4G) -> I make a grad filter, do a few other adjustments, then want to come back to adjust the grad again - I click on the grad symbol on the RHS, but no "button" appears on the image - now in slow mode, I wait and then maybe 10 -20 seconds later the "button" appears - is this because the grad instruction is stored up in the cloud, and I have to wait for it to download? But now our village is on Broadband Fibre, I typically have 48mbps download and 9mbps upload speed? A similar thing seems to happen with the Brush.
 

chrishowe

Member
Joined
Aug 24, 2008
Messages
42
I have just noticed that when the grad is put there via a user preset, the "button" only shows if you press "O" and cycle through the options until you get to "Show tool overlay" (whereas on the old "Classic" the button always showed - confusing!)
 

chrishowe

Member
Joined
Aug 24, 2008
Messages
42
Getting worse - now I cannot get a preset grad of mine to do anything to the image - I start with an unprocessed image, make a linear grad (exposure -.5, highlights -50, shadows +100, Clarity +10, Dehaze +10) click on the existing user preset and click "update with current settings" - and no matter whether I just tick all the boxes or just tick the "Tools" box, when I reset the image (Shift+R) and apply the preset, nothing happens - I've had enough, so I'm off to play tennis!
 

Victoria Bampton

Lightroom Queen
Staff member
Administrator
Moderator
Lightroom Guru
Joined
Sep 29, 2007
Messages
21,107
Location
Southampton, UK
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Cloud Service
Have you actually drawn the gradient on the image? Not just moved the sliders?
 
Top