• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Are you using the cloud-based Lightroom apps for iOS, Android, Windows, Mac, and Web? Then you'll love my book, Adobe Lightroom - Edit on the Go!

    You'll learn how to use the Lightroom cloud ecosystem to organize, edit and share your photos. You'll also come to understand the thought processes used by professional photographers when they're editing their own photos, so you can transform your photos quickly and easily. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.
  • 21 February 2024 It's Lightroom update time again! See What’s New in Lightroom Classic 13.2, Mobile & Desktop (February 2024)? for all the update news. It's mainly new cameras, new lenses and loads of bug fixes in this release.

Adding photos on the desktop

Status
Not open for further replies.

Guido Belli

Member
Premium Cloud Member
Joined
Mar 19, 2016
Messages
30
Lightroom Experience
Power User
Lightroom Version
Lightroom Version Number
Lr cloud based desktop 6.2
Operating System
  1. macOS 13 Ventura
Hi there.
I am using Lr cloud based desktop app.
Adding new photos, I get the dialog pop-up you can see in the attached screenshot.
Screenshot 2023-04-10 alle 07.11.15.png

Why are there two icons pointing to the same external memory card?
What are they for?
Thank you for any help you can provide.
Best regards
Guido
 
Are you directly connecting the camera to your system? Does the camera have two card slots?
 
Are you directly connecting the camera to your system? Does the camera have two card slots?
The memory card is connected via a card reader.
I get 2 icons connecting SD cards, although formatted by different cameras (Nikon D850 and Fuji X100v).
I get 1 icon (the camera) connecting CFexpress cards.
 
Last edited:
So are you saying that when there is only the one card (SD) in the card reader, you get two icons in the Add Photos dialog?
 
Weird. That doesn't happen on my installation. You could maybe try resetting the preferences to see if that fixes the issue: https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/
No way. Preferences reset didn't help. Two icons are still there.
One more clue.
Checking an SD card on which both raw and jpg files are saved, Lr behaves like so:

- camera icon. In the following dialog screen only jpg images are shown. No raw images. Where raw images are supposed to be, there are kind of "place holders."

Screenshot 2023-04-10 alle 13.38.17.jpg

- card icon. All files are shown.

Screenshot 2023-04-10 alle 13.38.56.jpg


See attached screen shots.
 
Weird. That doesn't happen on my installation. You could maybe try resetting the preferences to see if that fixes the issue: https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/
I don't usually add photos to Lightroom on my iMac. But inserting an XQD camera card from my Nikon does produce two icons of the same images when I click on "+ Add Photos" In Lightroom. This is not dissimilar to the LrC Import Dialog that shows my Nikon Z7 as an entry under devices and again as a mounted volume. I think Lightroom for the Desktop might be showing the same double information just like LrC.
 
I don't usually add photos to Lightroom on my iMac. But inserting an XQD camera card from my Nikon does produce two icons of the same images when I click on "+ Add Photos" In Lightroom. This is not dissimilar to the LrC Import Dialog that shows my Nikon Z7 as an entry under devices and again as a mounted volume. I think Lightroom for the Desktop might be showing the same double information just like LrC.
Right. What are two icons for?
 
Right. What are two icons for?
For me, they show the same set of images to import. My "Add Photos". Dialog looks the same as the image that you files posted. My camera card is named "Nikon Z 7" while your shows as "Untitled"
Based upon the LrC import Dialog, I thin the Lr dialog is reflecting the same MacOS formation. which id labeled different and more explicitly in LrC. If I import the same camera card in Lightroom Mobile, I only get one reference to the camera card. I think this is due in part to how the different operating systems read the attached device.
 
Based upon the LrC import Dialog, I thin the Lr dialog is reflecting the same MacOS formation. which id labeled different and more explicitly in LrC. If I import the same camera card in Lightroom Mobile, I only get one reference to the camera card. I think this is due in part to how the different operating systems read the attached device.
I think it's more likely to be a specific Ventura-related issue. When I tested this morning I was using a test system running Big Sur, and as I reported I see only one entry when I insert an SD card into the card reader. However, on my main system, running Ventura, I just tested with the same Lightroom version and I do see the same two entries as both of you do. Both of them show all the photos on the cards, but I don't shoot Raw + Jpeg so I'm wondering if the blank thumbnails when using the "camera" icon might be related to that.

It's probably worth reporting as a potential bug, using the link at the top of the page....at least we should get an indication from Adobe about whether they think this a bug or "as designed" behaviour.
 
A number of years ago, I has a similar issue on Windows. In my case, I traced it down to the card reader exposing multiple mount paths to Windows, and Windows exposing both to Adobe. I have also seen a similar issue with attached cameras. The camera exposes both the native access to the card, and also going through the virtual file system on the camera, which is usually just what is on the card.

Tim
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top