• Welcome to the Lightroom Queen Forums! We're a friendly bunch, so please feel free to register and join in the conversation. If you're not familiar with forums, you'll find step by step instructions on how to post your first thread under Help at the bottom of the page. You're also welcome to download our free Lightroom Quick Start eBooks and explore our other FAQ resources.
  • Stop struggling with Lightroom! There's no need to spend hours hunting for the answers to your Lightroom Classic questions. All the information you need is in Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ!

    To help you get started, there's a series of easy tutorials to guide you through a simple workflow. As you grow in confidence, the book switches to a conversational FAQ format, so you can quickly find answers to advanced questions. And better still, the eBooks are updated for every release, so it's always up to date.

Import A user preset, that contains a 3rd party camera profile, is not shown in "Raw Defaults" dropdown menu

Joined
Jul 27, 2019
Messages
8
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic
Lightroom Version
10.3 release
Operating System
  1. Windows 10
To simplify the workflow, I try to create a user preset in the Develope module, which sets a 3rd party camera profile (ColorFidelity for Canon R5). That´s no problem and the preset is working flawlessly within the Develope module. Now I want to use that preset in Preferences/Presets/Raw Defaults as default >specific< preset for the R5. But this preset is not shown in the nested dropdown menue, which lists the availably options (here Default -> presets -> User Presets -> "?").
If I create a preset using an Adobe profile e.g. "Adobe Landscape", that one is listed in the Raw Defaults item list and works without any problem.
Is this bevaviour a bug or a feature? May be Adobe checks the items, which are "allowed" to be listed in Default Raws and can be chosen as default (e.g. via the uuid)?
I wouldn´t understand such restriction. Or make I mistakes?
 
Joined
Feb 1, 2010
Messages
13,296
Location
West Sussex, UK
Lightroom Experience
Advanced
Lightroom Version
Classic
I've just tried to do that, i.e. created a preset using one of the Color Fidelity R5 profiles, then set that as the default in the Raw Defaults preferences for the specific R5 camera. That procedure worked correctly (on Windows 10), so maybe you have made a mistake somewhere. Perhaps you could post a couple of screenshots, one from the Presets panel in the Develop module showing your newly created preset in User Presets, then another one showing the list of available presets when you select the R5 as the specific camera and open the Default>Presets dropdown list.
 
Joined
Jul 27, 2019
Messages
8
Lightroom Experience
Intermediate
Lightroom Version
Classic
I've just tried to do that, i.e. created a preset using one of the Color Fidelity R5 profiles, then set that as the default in the Raw Defaults preferences for the specific R5 camera. That procedure worked correctly (on Windows 10), so maybe you have made a mistake somewhere. Perhaps you could post a couple of screenshots, one from the Presets panel in the Develop module showing your newly created preset in User Presets, then another one showing the list of available presets when you select the R5 as the specific camera and open the Default>Presets dropdown list.
I tried this on a Windows machine in a testing environment. Repeated attempts where not successful. Now, knowing that it should work, I made a reinstall of LR. And the problem has disapeared. All things worked as you described it. Thank you for your help!
 
Top